E-böcker - så lånar du

Låna e-böcker Låna e-böcker

För att kunna låna e-böcker och e- ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Du behöver också skapa ett användarkonto hos Adobe. Användarkontot hos Adobe gör att du kan låna kopieringsskyddade e-böcker.

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att skriva e-bok och den titel eller författare du är intresserad av i sökrutan. Du måste logga in på bibliotekets webbsida för att kunna ladda ner boken.

Skaffa bibliotekskort
Vad är kopieringsskyddade e-böcker?

Skapa ett användarkonto hos Adobe

För att kunna ladda ner böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsprogram till din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Programmen är gratis men kräver att du först skapar ett användarkonto. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot.

Formuläret för att skaffa ett Adobe-konto hittar du här

Du som redan lånar e-böcker hos oss har en gång skaffat ett Adobe-konto.

Hur länge får jag låna?

Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den direkt igen genom att ladda ner filen en gång till. Lånevillkoren gäller även strömmande ljudböcker.

Du får låna max 2 e-böcker på 7 dagar. Det beror på att biblioteket betalar betydligt mer i avgift till förlagen för varje utlånad e-bok än vad man betalar för utlån av pappersböcker.

Hur söker jag e-böcker?

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på e-bok och den titel eller författare du är intresserad av i sökfunktionen. I träfflistan kan du se om boken finns som e-bok. Vi rekommenderar formatet epub, speciellt för läsning på små skärmar.

EPUB eller pdf?

EPUB är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner.

Pdf är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du lånar en e-bok som pdf kommer den att fungera bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm.

Broddetorps bibliotek

Falköpings bibliotek