E-böcker och e-ljudböcker

Du kan låna e-böcker och e-ljudböcker på biblioteket. En e-bok läser eller lyssnar du på i telefonen, plattan eller datorn. Du lånar på hemsidan eller i appen Biblio.

Läsa i appen Biblio

Ladda ner appen i din app-butik. Välj Falköpings bibliotek, skriv in hela dittt lånekortsnummer och PIN-kod
Sök upp en bok du vill läsa genom sökrutan eller via kategorier. E-böcker symboliseras med en röd bok och e-ljudböcker med blå hörlurar.
Klicka på boken du vill läsa. Tryck på Låna, Ladda ner och sedan Läs/Lyssna. Du kan använda appen strömmande eller i offline-läge.
Du kan också söka och låna e-ljudböcker via vår webbplats. Då kommer boken att öppnas i Biblio när du trycker på Öppna: Lyssna i...
Har du svårt att hitta böcker i Biblio kan du prova att söka på vår webbplats istället.

E-böcker i iPhone och iPAD

1. Skapa ett Adobe-Id: När du har skapat kontot kommer du att få en verifieringslänk till den e-postadress som du har uppgivit.
  2. Ladda ned en läsapp till din enhet, som PocketBook Reader
  3. Öppna appen PocketBook Reader och tryck på Info-ikonen (i). Auktorisera appen med ditt Adobe-Id.
  4. Logga in på bibliotekets hemsida med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod.
  5. Sök upp den bok du vill låna och klicka på den.
  6. Under innehållsbeskrivningen finns två länkar. Tryck på länken Låna: Ladda ner (EPUB). När boken laddats ned trycker du på Öppna: Ladda ner (EPUB)
  7. Du får då frågan Vill du hämta URLLink.acsm? Tryck på Hämta
  8. Gå till dina hämtade filer genom att trycka på symbolen med en pil inuti en cirkel. Den finns på höger sida om adressfältet i din webbläsare. Klicka på filen.
  9. Tryck på dela-symbolen, en pil i en kvadrat, och välj Kopiera till PocketBook Reader. Om inte PocketBook Reader finns som alternativ att välja, tryck på Mer och välj sedan PocketBook Reader. Du omdirigeras nu till PocketBook Reader där du kan läsa din bok

Android

1. Skapa ett Adobe-ID Du behöver auktorisera appen med ditt Adobe-ID för att kunna läsa kopieringsskyddade (DRM-märkta) e-böcker. När du skapat kontot kommer du kommer att få en verifieringslänk skickad till din e-postadress. Tryck på länken i mejlet för att verifiera ditt Adobe-ID
  2. Ladda ner appen Aldiko från Google Play
  3. Öppna appen Aldiko och tryck på meny-ikonen (den brukar synas som tre streck i övre vänstra hörnet) och Om/Inställningar. Tryck sen på DRM-konton och Lägg till DRM konto. Skriv in ditt Adobe-ID
  4. Gå till bibliotekets webbplats och sök upp den bok du vill ladda ner
  5. Logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod
  6. Tryck på länken under texten Du kan låna e-boken i följande format
  7. När boken laddats ner får du frågan om var du vill öppna boken. Välj Öppna i Aldiko
  8. I vissa enheter öppnas inte Aldiko automatiskt när du laddat ner e-boken. Gå då till listan över nedladdningar/hämtningar (den brukar synas som en ikon i form av en pil längst upp eller längst ner på skärmen). Tryck på filen med filändelsen .acsm. Om enheten frågar var du vill öppna boken, välj då Öppna i Aldiko

Dator/läsplatta

1. Installera läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator. Skapa ett Adobe-ID om du inte redan har gjort det
  2. Auktorisera läsprogrammet med ditt Adobe-ID. Det finns också en länk direkt i läsprogrammet som du kan trycka på för att skapa/registrera nytt Adobe-ID. Följ instruktionerna. Du kommer att få en verifieringslänk skickad till din e-postadress. Tryck på länken för att verifiera ditt Adobe-ID. Sedan kan du auktorisera läsprogrammet med ditt Adobe-ID
  3. Sök upp den bok du vill ladda ner
  4. Logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod
  5. Klicka på länken under texten Du kan låna e-boken i följande format
  6. Om inte boken kommer upp automatiskt i läsprogrammet, gå till nedladdningar/hämtade filer i webbläsaren. Tryck på filen som heter URLLink.acsm. Välj att öppna i läsprogrammet.

För över boken till läsplattan

1. Koppla läsplattan till datorn med en usb-kabel
  2. Öppna Adobe Digital Editions i datorn. Välj biblioteksvyn så att du ser din läsplatta i vänstermenyn
  3. För över boken till läsplattan genom att ta tag i den och dra den över till läsplattans ikon/namn
  4. Första gången du använder läsplattan tillsammans med datorn behöver du även auktorisera läsplattan med ditt Adobe-ID

Några läsplattor går inte att använda för biblioteksböcker, till exempel Amazons platta Kindle. Det beror på att Kindle inte stödjer Adobes kopieringsskydd DRM.

Fungerar det inte?

• Är ditt bibliotekskort giltigt? Har du rätt pinkod?
  • Har du 100 kronor eller mer i obetalda avgifter?
  • Har du skapat ett Adobe-ID? Har du även auktoriserat läsprogrammet och läsplattan med ditt Adobe-ID?
  • Har du en läsplatta av märket Sony? Då kan du inte använda programmet Adobe Digital Edition i din dator för att föra över e-böcker till plattan. Använd istället Sonys eget program Sony Reader. Det brukar följa med vid köp av läsplattan.
  • Försökte du att ladda ner e-boken via läsplattans webbläsare? De flesta läsplattor klarar inte av att ladda ner e-böcker från biblioteket. Vi rekommenderar att du laddar ner e-boken till en dator som är utrustad med läsprogrammet Adobe Digital Edition. Sedan kan du föra över e-boken till läsplattan via Adobe Digital Edition.
  • Står det att "Det har uppstått ett oväntat fel. Vänligen kontakta personalen." och "Det finns inget tillgängligt format för denna e-bok". Det kan bero på att du redan lånat max antal böcker (2 per sju dagar)